Kunstenaars‎ > ‎

Monica Buch

 
naam Monika Buch (Valencia, Spanje 1936)
opleiding Van 1956 tot 1958 studie “industrial design” aan de “hochschule für gestaltung” in Ulm Duitsland.

Vanaf 1959 studie opvoedkunde aan de Rijksuniversiteit in Utrecht.

visie Het zijn het licht, de kleuren en de zee, de mozaïeken, tegels en andere overblijfselen uit de Arabische tijd van Valencia, die voor een deel mijn esthetische voorkeuren hebben bepaald. De ideeën van Max Bill van de Hochschule für Gestaltung en de schoolgebouwen die door hem ontworpen zijn, hebben mij de ogen geopend voor de moderne architectuur.

Heléne Nonne Schmidt heeft veel invloed op mij gehad; zij was de assistente van Paul Klee in het Bauhaus. Tijdens haar lessen over kleuren en de kleurenleer heb ik geleerd de zeer gedifferentieerde lange kleurreeksen te schilderen.

De opgaven over de waarneming van kleuren en vormen gebaseerd op de theorieën van de gestaltpsychologie geformuleerd door Tomas Maldonado zijn ook nog steeds van invloed op mijn manier van werken.

Na de voltooiing van mijn studie pedagogiek en kinderpsychologie heb ik in een stimuleringsproject voor kinderen in achterstandssituaties gewerkt. Hiervoor heb ik didactisch- en spelmateriaal ontworpen.

Sinds 1983 werk ik full time als beeldend kunstenaar. Mijn werk kenmerkt zich door het onderzoek van vorm en kleur in relatie tot elkaar, de systematische toepassing van kleurreeksen in geometrische structuren en het aftasten van de grenzen van de waarneming.Tentoonstellingen e.d. Tentoonstellingen met de groep Konkreet en solo tentoonstellingen in binnen en buitenland.


Speelgoedontwerpen uitgevoerd door de ADO fabriek in Bilthoven.In 1965 deelname aan de tentoonstelling “kinderspel” in het stedelijk museum Amsterdam.

url / Mail http://www.monikabuch.com

buch@wvau.nl

locatie Bartimeus