Kunstenaars‎ > ‎

Birgitte Janssen

 
naam Birgitte Janssen ( IJsselmuiden 1939 )
opleiding Janssen heeft haar opleiding als beeldhouwer genoten aan de Gerrit Rietveld Akademie te Amsterdam. Ook is zij als architect ( 3 jaar) opgeleid in Utrecht  en heeft daar ook haar

vaardigheden als bronsgieter verder ontwikkeld.

In de jaren zeventig en tachtig speelde ze als mede-oprichter een centrale rol in het kunstenaarscollectief  voor constructivistische kunst, BROTT. Daarnaast was zij lid van het Beeldende Kunstenaars collectief te Utrecht en ontving eervolle bijdragen voor haar werk van de Gemeente Utrecht.

visie Birgitte Janssen is een beeldend kunstenaar die

werkt in verschillende presentatievormen. Haar werk omvat schilderijen, grafische kunst en sculpturen.

Ze wordt internationaal erkend als een meester in de constructivistische kunst.

Momenteel presenteert  zij haar werk onder de naam birsq, een acroniem voor Birgitte Squares. 

Haar werk is sterk beinvloed door bekende architecten zoals Bauhuis en Koolhaas.

Janssen heft een speciale interesse in het organiseren van vorm,  constructie en het construeren in 3 dimensies waarbij ze rekening houdt met een  vierde dimensie "tijd".

Ze ziet geen noodzaak voor de kijker, waaronder zichzelf om haar werk psychologisch te begrijpen. Ontwikkelingen in de samenleving spelen een belangrijke rol in haar ontwerpen.

Tentoonstellingen e.d. Het werk van Janssen is tentoongesteld in vele toonaangevende galleries en musea, waaronder: het Centraal Museum te Utrecht, het Stedelijk Museum te Amsterdam, de Sontuin  te Cape Town in Zuid Afrika en het Zonnehof te Amersfoort.

Veel van haar sculpturen en ( vaak zeer grote ) installaties maken deel uit van openbare gebouwen en het publieke domein, zoals scholen, bibliotheken, pleinen en gevangenissen.

diversen Birgitte Janssen woont en werkt in Amsterdam, Utrecht en in Zwartsluis.
locatie Hoog Beek en Rooyen