Buitenplaatsen‎ > ‎

Villa Nuova

Utrechtseweg 46, 3704 HD  Zeist
 
In 1841 kocht jonkheer Ernest Pesters, ritmeester bij het derde regiment lichte dragonders, een stuk land van grootgrondbezitter Frans Nicolaas van Bern, tevens burgemeester van Zeist. Hij liet er een huis bouwen, dat hij Villa Nuova noemde naar het in Bunnik gelegen Niënhof - daar was hij geboren - en dat hetzelfde betekende.
 
Tussen 1896 en 1900 volgden verbouwingen door Pesters zoon, Charles Antoine, naar ontwerpen van de Amsterdamse architect A. Salm G. Bzn. met als resultaat een geheel ander uitziend landhuis. In 1907 verwoeste een brand, veroorzaakt door de nieuwe verwarming, Villa Nuova.
 
Na revisie volgde in 1912 een grote verbouwing naar een ontwerp van architect J.J. van Nieukerken. Villa Nuova is gebouwd in een eclectische stijl: een gevarieerde keuze aan historische decoratiemotieven, gepaard aan een neoclassicistische bouwstijl. Klassieke elementen als hoofdgestellen en frontons boen de vensters, gietijzeren sierende elementen, geschulpte daklijsten, licht gepleisterde gevels. Vanaf zijn ontstaan heeft de villa het evenwel vele wijzigingen ondergaan.
 
Villa Nuova is sinds 2006 in gebruik als kantoor van de ABN AMRO, Private Banking Utrechtse Heuvelrug.

Bij Villa Nuova exposeert: buiten:
Miep MaarseBinnen: Collectie ABN-AMROStephan Vos