Buitenplaatsen‎ > ‎

Tuin van het WNF

Driebergseweg 10, 3708 JB  Zeist


Het gebouw van het Wereld Natuur Fonds is gelegen in het park Schoonoord. De geschiedenis van park Schoonoord gaat terug naar 1818, wanneer Otto van Romondt, lid van gedeputeerde staten van Utrecht, eigenaar wordt van enkele percelen aan de Driebergsestraatweg. Van Romondt laat naar een ontwerp van architect F.C.E. van Embden een huis bouwen, later omringd met een park naar een ontwerp van landschapsarchitect H. van Lunteren. Zo ontstaat ca. 1820 landgoed Schoonoord, genoemd naar een gelijknamig landgoed te Doorn, tevens in bezit van de familie van Von Romondt.
 

Huize Schoonoord is in neoclassistische stijl ontworpen en gebouwd en zal model staan voor vele nog te bouwen landhuizen in de omgeving. Tevens bevond er zich nog een Klein Schoonoord op het terrein. 

In 1952 werd het landgoed Schoonoord verkocht aan TNO, dat er een onderzoeksinstituut voor veelteeltkundig onderzoek vestigt (IVO, tot 1995). In 1955 koopt de gemeente Zeist 4 ha. park en huize Schoonoord en vestigt hierin een Rijks HBS. In 1956 volgt een gemeentelijk gymnasium, in 1962 nieuwe schoolgebouwen. In 1965 wordt huize Schoonoord gesloopt.
 

In 1995 wordt het parkdeel van Schoonoord door de gemeente Zeist overgedragen aan het Utrechts Landschap. Er volgt dan een restauratieplan: op basis van ideeën van landschapsarchitect W. Overmars, wordt het landgoed in ecologische zin op basis van de historie en de visuele kwaliteiten zoveel mogelijk hersteld.

Het gebouw van het Wereld Natuur  Fonds is een bijzonder gebouw dat na een zeer ingrijpende verbouwing in 2006 in gebruik wordt genomen. Een gebouw, volledig opgenomen in het landschap, in de natuur en vóór de natuur. Eigenzinnig, want gebaseerd op een CO2-neutrale strategie en gebruikmakend van duurzame materialen, warmtekrachtkoppeling, zonne-energie, drielaags glas en er is gedacht aan woonplaatsen voor vogels.


In de tuin van het WNF exposeert: Haringa & Olijve