Buitenplaatsen‎ > ‎

Triodos

Triodos, Nieuweroordweg 1, 3704 EC  Zeist


In Zeist verrees in 1999, op de plaats van de katholieke H. Familie-kerk, één van de zuinigste kantoren van Nederland: Het gebouw van Triodos Nationaal. In 2003 volgde ernaast een nóg duurzamer hoofdkantoor voor Triodos Internationaal.

 

Beide gebouwen zijn een ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau RAU en Partners. RAU houdt zich nadrukkelijk bezig met duurzaam bouwen en ontwerpt met respect voor mens en milieu.
 
Bij het gebouw voor Triodos Nationaal zijn veel aspecten van hun bedrijfsfilosofie terug te vinden. Zo zijn de kantoorruimten aangebracht achter een gekromde gevel, die geluidsluwte garandeert. De kantoren kijken uit op de binnentuin met het voormalige kerkhof. De gevelkromming had als bijkomend voordeel dat de bomen rond het gebouw konden blijven staan. Ook hergebruik speelt een rol in het ontwerp: De voorgevel is gemetseld van bakstenen die vrijkwamen bij de sloop van een Gronings schoolgebouw uit 1930. Voor de gevel aan de achterzijde is Nederlands larikshout gebruikt.

De naam Triodos (drie wegen) is ontleend aan de antroposofie en verwijst naar een begrip van Rudolf Steiner, de Sociale Driegeleding.


Bij Triodos exposeert: binnen: Frank Dekkers  Buiten: Marina van der Kooi