Buitenplaatsen‎ > ‎

Sterrebosch

Hogesteeg 2A, 3972 JT  Driebergen-Rijsenburg

Sterrebosch is een monumentale villa met Jugendstil-elementen, in 1903-1904 gebouwd voor J. Manger Cats, naar een ontwerp van de Rijsenburgse architect G. Pelt J.& zn. De villa wordt gekenmerkt door twee bouwlagen, diverse steek- kappen en dakkapellen. Sterrebosch is genoemd naar een oorspronkelijk nabij- gelegen sterrenbos dat omstreeks 1760 was aangelegd.
Momenteel is Sterrebosch in gebruik door en eigendom van Instituut voor de Autobranche & Management.

Manger Cats was een man in goede doen, die zijn geldreserves graag aanwendde voor zijn dure liefhebberijen. Hij had als eerste in Driebergen een automobiel aangeschaft en was een gepassioneerd jager en schaatser. Zijn liefde voor het jagen en schieten leidde mede tot de oprichting van een schietvereniging in 1900 en in 1915 tot een schietbaan aan de Arnhemsebovenweg. Manger Cats behartigde namens de ANWB de belangen van Driebergse leden. Dat later in 1946 door G. Riemer villa Sterrebosch bij de IVA werd getrokken heeft hij niet meer mogen meemaken.

Vanuit landschappelijk oogpunt is ook nu nog te zien dat de Hogesteeg, waar zich ook de ingang van de villa bevindt, in verbinding staat tot zowel de laan Welgelegen aan de overzijde van de Hoofdstraat als met de voormalige Broekbergerlaan naar het huis Broekbergen, nadien Arca Pacis (thans stichting Daidalos) geheten.