Buitenplaatsen‎ > ‎

Slot Zeist

Zinzendorflaan 1, 3703 CE  Zeist


In 1677 kocht Willem Adriaan van Nassau-dijk, neef van koning - stadhouder Willem III, de ambachtsheerlijkheid Zeist en een vervallen kasteel voor een bedrag van Fl. 5.000,-. van de Staten van Utrecht. De bouw van het Slot startte in 1686 naar een ontwerp van de archtecten Jacob Roman, een Leidse Stadsarchitect, en de franse hugenoot Daniël Marot.

 
In 1745 kwam Slot Zeist in bezit van de Evangelische Broedergemeente of Hernnhutters. In 1830 werd Jan Elias Huydecoper eigenaar. In 1924 kwam het in handen van de gemeente Zeist.
Het Slot is in Franse barokke architectonisch stijl gebouwd, dit geldt ook voor de schitterende tuinaanleg.
 
Tussen 1960 en 1968 werd het Slot ingrijpend gerestaureerd, waarbij alle toevoegingen uit de 18de en 19de eeuw werden verwijderd en het weer zijn 17de-eeuwse aanzien kreeg. Het Slot kent diverse stijlkamers. Het is een aristocratische huis met een statige oprijlaan. Het slot is onlangs geheel gerenoveerd.

De gemeente Zeist is eigenaar van Slot Zeist. De gebouwen worden geëxploiteerd voor accomodatie voor congressen, vergaderingen, tentoonstellingen en feestelijke evenementen zoals bruiloften e.e.a. in samenwerking met Hotel Theater Figi.


Op Slot Zeist exposeert: binnen: Marina van der Kooi, Rolf Weijburgh  Buiten: Rob Schreefel