Buitenplaatsen‎ > ‎

Landgoed De Reehorst

Hoofdstraat 8, 3972 LA  Driebergen-Rijsenburg

Het Landgoed de Reehorst is een buitenplaats van vóór 1850. Het Landgoed is ontstaan uit een samenvoeging van twee landgoederen, oud-Dennenoord en de Reehorst. De stichter van de buitenplaats oud-Dennenoord Jan Kol, bankier, was eigenaar van verscheidene landgoederen aan de Stichtse Lustwarande. Hij stichtte op het landgoed villa oud-Denneoord op de plek waar nu het Iona-gebouw is gesitueerd. Het landgoed oud-Denneoord werd na de oorlog samengevoegd met de Reehorst tot: Landgoed de Reehorst.

 

De Witte Villa

Op het Landgoed de Reehorst staat de Witte Villa, in 1900 gebouwd voor de Amsterdammer J.W.H. Crommelin. Het ontwerp is van architect C.B. Postumus Meyjes uit Amsterdam. Deze architect heeft ook de koepel in het park Beerschoten-Willinkshof ontworpen. De koepel is nog in neostijl ontworpen. Na de eeuwwisseling schakelde Postumus Meyjes over op een Berlagiaans getinte Jugendstil. De Witte Villa is een van zijn eerste gebouwen in die stijl. In de villa is nu de Vrije Hogeschool, De Bernard Lievegoed College for Liberal Arts gevestigd

 

Het Iona-gebouw

In 1969 werd het Landgoed de Reehorst in haar geheel aangekocht door professor dr. B.J. Lievegoed (1905-1992). In 1971 richtte hij de Vrije Hogeschool en in 1977 is in zijn opdracht door architect J.Risseeuw het Iona-gebouw gebouwd, het huidige hoofdgebouw van Antropia, Cultuur- en Congrescentrum. Gekozen werd voor een zogenaamde organische bouwstijl, rekening houdend met de omgeving en de plek waar het geplaatst werd. Het landgoed biedt naast Antropia, Cultuur- en Congrescentrum ruimte aan organisaties met verschillende activiteiten. Het betreft o.a. onderwijs, onderzoek en culturele aktiviteiten, een bonte verzameling in een schitterende natuurlijke omgeving.


Op de Reehorst exposeert: binnen: Michiel Deylius  Buiten: Michiel Deylius, Eddie Gheress