Buitenplaatsen‎ > ‎

Hoog Beek & Royen

Driebergseweg 1, 3708 JA  Zeist


In 1818 werd een groot gedeelte van het gebied van Slot Zeist geveild. De buitenplaats Hoog Beek en Royen en de ca. 1850 ontstane buitenplaats Pavia behoorden daartoe. In 1824 werd in opdracht van Albert Voombergh, afkomstig uit Amsterdam, het buitenhuis Hoog Beek en Royen aangelegd. Het park is in Engelse landschapsstijl ontworpen door J.D. Zocher jr.

Later werd het buitenhuis vergroot en met veranda’s uitgebreid. Het formele park met zijn rechte lijnen werd vervangen door een landschapspark. Sommige lanen zijn nog recht en maken deel uit van de eerste aanleg.  De overige paden en lanen zijn kronkelend aangelegd in landschapsstijl en lopen door of langs hakhoutbossen en langs een langgerekte, slingerende waterpartij en gazon.
 
De buitenplaats wordt in twee ongelijke helften verdeelt door het 18de eeuwse Kippenlaantje. Op twee plaatsen ligt een brug over de vijver. De ene biedt toegang tot het terrein rond het huis en het koetshuis, de andere verbindt het open gedeelte met het hakhoutbos op het achterterrein. In 1956 vond er een restauratie plaats.

De buitenplaats Hoog Beek en Royen is openbaar park; tegenwoordig is het gebouw in gebruik als bank. F. van Lanschot Bankiers N.V heeft hierin haar Zeistse vestiging.


Op Hoog Beek en Royen exposeert: binnen en buiten: Birgitte Janssen